Az ördög a részletekben rejlik

Egy vállalt viszonylag jól el tud lavírozni a piacon, és ehhez nem kell más, mint munkavállalók, vezetők, forrás a működés biztosítására, vagyis tőke, és a termelés maga vagy a profilba vágó szolgáltatás nyújtása. Persze elengedhetetlen, hogy maga a tevékenység – legyen az termék vagy szolgáltatás nyújtás – gazdaságilag is jövedelmező legyen. Ezt tehát tekinthetjük egy működő szervezet leírásának. Milyen azonban egy folyamatos fejlődést mutató, egyre jobb eredményeket elérő, rendkívül hatékonyan és villámgyorsan fejlődő vállalat leírása? Én biztos vagyok benn, hogy nem elegendő ehhez pusztán az alkalmazott és egy-egy főnök valamint vállalatirányítás fogalmak használata. bizonyára amire szükség van, nem más, mint részletelemzés, az egyes munkavállalók kompetenciájának, szakmai tudásának, karrier vágyának, személyiségének, motivációjának vizsgálatára, a megfelelő karrier utak és tervek kialakítására. A jutalmazás szabályrendszerének megfelelő kialakítására is elengedhetetlen és nem beszélve a stressz, mint szervezeti eredményeket csökkentő tényező vizsgálatáról, ami sokszor egy kulcskérdést jelent a vállalati működés során. Miért ennyire fontos a stresszkezelés? Vehetünk példát sajnos számos esetben a hétköznapi saját életünkből. Amennyiben kigyensúlyozottak vagyunk, és nyugodtan tudunk egy-egy feladathoz vagy problémához állni, jelentsen az akármekkora kihívást is, az esetek többségében nagyon hatékonyan, gyorsan és maximális energiahatékonysággal, határozottabban tudjuk megoldani azokat, mintha a stressztől szenvedve találjuk szembe magunkat bármi ilyen feladattal.

Tehát elmondhatjuk, hogy sokszor kifejezetten nagy hibát követ el az az ügyvezető vagy vezető, aki a stresszt nem tekinti olyan vállalati tényezőnek, amivel foglalkozni kell. Annak feloldása és csökkentése rendkívüli eredményekkel járhat céges szinten. Egy-egy szervezet esetében kulcstényező lehet a harmonikus és hatékony működés, jó vállalati hangulattal.

Hogy működik-e a vállalat stresszkezelés nélkül? Természetesen igen. Hogy hatékonyan, folyamatos aktív növekedést és vállalati eredményeket elérhet -e egy vállalat stresszkezelés nélkül? Kétlem.  Közel sem lesz ugyanis a reakció idő és a hatékonyság, a motiváció és a lelkesedés akkora, ami ezt lehetővé tenné. Persze, az tény, hogy nagyon sok vállalat egy-egy intézkedésével mikor ég a ház tudat alatt ilyen intézkedéseket hajt végre, de mennyivel másabb a helyzet, ha tudatosan, jól megtervezve és mérve tudjuk ezt alakítani! Hatalmas eredményeket hoz.

Abban az esetben, ha ténylegesen aktív, és  folyamatosan fejlődő, hihetetlen reagáló vállalatot akarunk működtetni, akkor rengetegszer olyan tényezőket kell megvizsgálnunk és megmérnünk, esetleg alakítanunk, amelyek nem igazán láthatók, a felszín alatt rejtőznek. Az pedig száz százalékig biztos, hogy ha erre figyelmet fordítunk, hatalmas vállalati sikereket leszünk képesek elérni, sokkal rövidebb idő alatt mint a versenytársak. Ilyen szempontból egy teljesen jól működtethető dologgal teszünk szert gyorsan és kevés energiával versenyelőnyre, ami valljuk meg őszintén, felbecsülhetetlen értékként szolgál.